Сир Аббе де Белло – французький пресований неварений сир.
Виготовляється з непастеризованого овечого молока. Виробляється у вигляді великих шайб вагою близько 5 кг. Колір скоринки – коричневий (в їжу не вживається). Внутрішня структура плямиста: кремова з плямами червоного, оранжевого і жовтого кольорів. Сир твердий, щільний. Смак нагадує палену карамель і має специфічний запах.
Сир Аббе де Белло відноситься до категорії благородних монастирських сирів.
Його історія починається в монастирі Белло в містечку Беарн (Франція). Кажуть, що цей сир ченців навчили робити пастухи, які приносили в монастир молоко з сусідніх сіл. В абатстві сир стали виготовляти за власними унікальними рецептами. Незабаром він став дуже популярний по всій Франції.
На сьогоднішній день в монастирі працює власне господарство, яке робить «Аббе де Белло». Для його виробництва використовується не тільки молоко монастирських овець, а й молоко, куплене ченцями у місцевих селян.