Абсент на травах

Абсент – це алкогольний напій з міцністю 70%.

Саме при такій концентрації спирт оптимально «утримує» ефірні масла які входять в рецептуру трав. У його склад входить безліч різних трав та іншої рослинної сировини. У абсенту смарагдово-зелений колір, який напій набуває через гіркий полин, що міститься в ньому. Абсенту передували різні напої з використанням екстракту полину. Рецепт сучасного абсенту з’явився в кінці XVIII століття. А особливо популярним напоєм він став у Франції в другій половині XIX століття. Існували навіть спеціальні кафе і клуби для шанувальників абсенту. Ними були знамениті художники і поети, Пабло Пікассо написав картину «Любителька абсенту». Смак абсенту дуже насичений.

Вважається, що сп’яніння абсентом може привести до галюцинацій. Через це його на початку XX століття заборонили у багатьох країнах Європи. Шкоду від абсенту пов’язують, в основному, з вмістом в ньому туйону (мототерпіна), отруйної речовини, яка міститься в гіркому полину. Існує кілька способів вживання цього напою. Так званий «французький» спосіб передбачає розпивання абсенту через спеціальну ложечку з отворами, яка поміщається над склянкою. На неї кладеться шматочок цукру і через нього в абсент наливається холодна вода. Суміш сиропу і абсенту надає йому гарний перлинно-опаловий колір, як би висвітлює келих зсередини.

Способи вживання абсенту:

Сенс скрізь один, змішати одну частину абсенту з 2-ма частинами солодкої води, а ось як це краще і ефектніше зробити, тут вже є способи.

Французький (класичний) спосіб полягає в тому, що зверху на келих, наповнений абсентом, кладуть спеціальну ложку з отворами, на якій знаходиться шматочок цукру. Перед тим як випити напій, на шматок цукру ллють крижану воду до того моменту, поки абсент не помутніє (цей ефект у Франції називають «Louche»). Вода осаджує ефірні олії, що містяться в абсенті, тому випити його буде простіше. Крім того, вважають, що солодка вода збільшує вплив туйона, однак це не доведено науково. Абсент з водою радять розбавляти у співвідношенні 1:5 (одна частина абсенту і п’ять частин води). Такий спосіб підготовки напою вважають не менш захопливим, ніж власне його вживання.

  1. Чеський (два способи)

а.

  • На нагріту ложку з отворами, яку тримають над келихом, кладеться шматок цукру.
  • На ложку ллється напій. Виходить суміш (розтанув цукор і злегка нагрітий абсент).

б.

  • Налити абсент через ложку з цукром.
  • Підпалити цукор, що просочився спиртом, і накапати вийшовшу карамель в абсент.
  • Розбавити трьома частинами води.

Можна пити абсент в чистому вигляді, сильно охолоджений. По 30 грам.

Але не раджу, бо цукор так само знешкоджує деякі шкідливі речовини, що містяться в Абсенті.

Чим закушувати?

Чим закушувати абсент і закушувати взагалі – питання в цілому риторичне. Оскільки до кожного міцного напою може бути застосовано класичне правило – повноту смаку пиття можна оцінити тільки в чистому вигляді, ні з чим не змішуючи, і бажано не запиваючи, щоб в належній мірі насолодитися смаком. Однак залишимо це шанувальникам і знавцям – 40-градусні напої не кожен в силах вживати без «закуски», чи варто говорити про абсент, який мало не вдвічі більше містить алкоголю.

Відзначимо – при споживанні чистого абсенту залпом, слід відразу після завершального ковтка затримати дихання секунд на 10-15, щоб не обпекти дихальні шляхи. При вживанні розведеного абсенту традиційним способом з ложечкою і цукром потреба в заїданні (запитті) майже відпадає, тому як абсент слід змішувати в пропорції 1 до 5 часткам води, напій при цьому каламутніє, що викликано природними процесами – ефірні масла просто не розчиняються у воді.

А якщо ви все таки вживаєте чистий абсент, а насолоджуватися тонким присмаком 70-градусного алкоголю Вас не приваблює, використовуйте стандартні закуски до міцного алкоголю: цитрусові – лимон і лайм, шоколад. Запивати можна водою (як варіант – солодкою, щоб погасити гіркоту) соки і лимонади не підійдуть – напій і так має власну яскраву смакову гаму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори