Аквавіт – алкогольний напій скандинавських країн, міцністю близько 40%.
Назва напою походить від латинського словосполучення aqua vitae, що перекладається як «вода життя», «жива вода».
Велику частину «нинішнього» аквавіта роблять з картоплі, а не зерна. Існує думка, що в одній картоплині досить вуглеводів, щоб вигнати маленький стаканчик аквавита.
Спирт, розведений до міцності 38-50%, настоюється від декількох тижнів до декількох років на спеціях, в число яких можуть входити кмин, кріп, коріандр, звіробій та інші. Потім ця основа дистиляту змішується з нейтральним спиртом і м’якою водою, після чого надходить в резервуари для витримки. Вміст спирту в датському АКВАВІТ 40-42%, в німецькому – 38-40 об’ємних відсотків.
Зазвичай аквавіт має жовтуватий відтінок, але деякі відрізняються коричневим або прозорим кольором. Більш темний колір свідчить про більш довгу витримку, або про те, що в процесі виробництва використовувалися молоді бочки.
Аквавіт виробляють в Норвегії, Швеції і Данії. Але все ж, Данія по праву вважається основним постачальником цього напою на світовий ринок. Єдиний світовий бренд аквавіту, який можна купити в мережі duty free – данський Aalborg.
В даний час, датська фірма Danske Spritfabrikker випускає більше 17 різновидів аквавіта, деякі з яких відомі з 1840 року.
Аквавіти різних країн відрізняються один від одного, хоча і мають загальну основу.
Данський – прозорий, має запах і смак кминного насіння. З нього в Данії виробляють і біттери – гіркі алкогольні настоянки з різних спецій і фруктів. На сьогоднішній день, в Данії стає дуже популярним чистий аквавіт – спирт практично без запаху, який можна настоювати на вибраних за своїм смаком і бажанням спеціях. Щось на зразок аквавіта на замовлення.
Норвезький аквавіт «Лін’є-аквавіт» або «акевіт» має янтарний колір. Являє собою своєрідний самогон з картоплі, приправленого кмином. «Лін’є» означає «екватор».
Назву дали цій «воді життя», в зв’язку з тим, що її везуть морським шляхом в дубових бочках в південну півкулю, а потім назад. При цьому аквавіт двічі перетинає екватор. Завдяки постійному руху усередині бочки напій вбирає аромат і букет дерева, набуває приємний оксамитовий смак і жовтуватий колір.
Аквавіти Швеції і Данії дуже схожі. Основна відмінність – в травах, коріннях і спеціях, які використовуються при виготовленні.
Рекомендується вживати в холодному вигляді, тільки тоді проявляється яскравий характерний смак. Іноді подають замороженим до -18 ° С.
Аквавіт, вироблений в Данії, краще пити при кімнатній температурі. Аквавіт стимулює роботу шлунка і відмінно засвоюється організмом, тому його можна запропонувати після їжі як диджестив. Також використовується в якості інгредієнта для коктейлів.