Арманьяк з Гасконі

Арманьяк міцний алкогольний напій на основі виноградного спирту.

Арманьяк виробляють у французькій провінції Гасконь. Жителі країни Сезану і пармезану впевнені, щоб вловити всі нотки цього неймовірного напою недостатньо носити горде звання «гурман», потрібно ще бути натурою досвідченою і підготовленою до сприйняття подібного роду напоїв. А пояснюється це, можливо тим, що арманьяк є земляком Д’Артаньяна і «вихідцем» гасконської землі, народ якої завжди відрізнявся неординарним характером.

Сьогодні арманьяк вважається напоєм аристократів, символом задоволення і романтизму. Його виробництво складається з 3 етапів: винифікації, дистиляції і витримки. Час виноградного врожаю в Арманьяку настає в жовтні. Отримане молоде вино дистилюють в спеціальних перегінних апаратах «аламбіках арманьяк» або «аламбіках шарант», а для нагрівання використовують виключно дрова з дуба. У підсумку виходить ароматний напій міцністю 55-65%. Його витримують послідовно в різних дубових бочках: спочатку нових, потім – старих. Цікаво, що дошки, з яких зроблені ці бочки, висушуються на відкритому повітрі близько 5 років. Далі дистилят переливають в великі луб’яні чани, де напій повільно «старіє»: в них його витримують близько 40 років. І тільки після цього його переливають в оскловані резервуари.

У виробництві арманьяка беруть участь приблизно 10 сортів винограду, основними серед яких є Бако, Коломбар, Уньі Блан, Сант-Еміліон і Пікпуль, а решта застосовують за бажанням виробника. Кожен з цих сортів самобутній і не схожий з іншим, а змішуючись, вони створюють багатогранний аристократичний букет. Цікаво, що оригінальний смак цього напою визначають додаткові сорти винограду і деякі добавки. Смаковий діапазон арманьяка пристойний – від сливи і лісового горіха аж до перцю. Він може радувати м’яким квітковим присмаком і вражати сильнішим, немов чоловічим, характером, а також дивувати ванільними або фруктовими відтінками. Саме ця багатогранність і становить головну відмінність арманьяка від його рідного «брата» коньяку, хоча ці напої відрізняються ще видами дистиляції та деякими принципами виготовлення. Не дарма в народі кажуть, що французи подарували світові коньяк, а собі залишили арманьяк.

Дивовижне розмаїття цього дорого напою дозволяє йому гармонійно супроводжувати багато страв. Так, незрівнянний фруктовий смак Бланш д’Арманьяк (тобто білого арманьяка) стане чудовим доповненням до гусячої печінки фуа-гра, копченому лососеві і лимонному торту. Арманьяк жен (тобто жовтий арманьяк) підкреслить смак соусів і сиру рокфор, його також додають до деяких салатів замість оцту, їм поливають (щоб потім підпалити) м’ясо, дари моря або кондитерські вироби. Арманьяк вье (тобто витриманий) підійде до солодко-солоних страв, наприклад, до качиного філе з медом або цесарки з персиками.

Як пити арманьяк:

Правила вживання арманьяка не настільки суворі, як для коньяку. На аперитив його можна пити з льодом, з водою, з содовою і з соком. Арманьяк прекрасно поєднується з шампанським, з апельсиновим соком, з кавою (завдяки силі ароматів, які дозволяють йому не втратити своєрідність смаку). І звичайно ж арманьяк є чудовим дижестивом. Він прекрасно поєднується з кавою. Також цей напій можна змішувати з апельсиновим або лимонним соком, і він не втратить своєї принади. Фруктові десерти і шоколад допоможуть пом’якшити декілька жорстковатий смак спирту.

Арманьяк наливають або в коньячний келих, або в спеціальний келих для арманьяка. Традиційно для нього використовують неширокі тюльпаноподібні келихи. Фахівці рекомендують пити арманьяк не відразу після того, як він налитий в келихи, а через 15-30 хвилин; вважається, що саме так найкраще можна відчути всю гаму його ароматичних властивостей. Келих з арманьяком можна злегка нагріти в руці, після цього піднести до носа і вдихнути: ви відчуєте запах ванілі, принесений дубом, різні квіткові запахи, «запах портвейну», властивий арманьяк з великим терміном витримки, а також запах сливи і стиглого перцю. І тільки відчувши всі відтінки букета, випити його не поспішаючи, смакуючи. Прийнято ще деякий час потримати порожній келих в руці, вдихаючи залишки запахів, що дозволить ще раз оцінити аромати вже випитого напою. Задоволення можна посилити, додавши до арманьяку ароматну сигару.

Чим закушувати арманьяк:

Найбільш відповідні страви, які поєднуються з арманьяком – це копчений лосось і різні страви з печінки качки.

Дуже смачно закушувати арманьяк шоколадом або фруктами – він відмінно нейтралізує присмак спирту.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори