Аррак

Азіатський міцний алкогольний напій золотисто-жовтого кольору.

Аррак – міцний алкогольний напій, золотистого кольору (32-59% об.), Поширений в Південній Індії і Південно-Східній Азії.

Готується шляхом дистиляції збродженого соку кокосової пальми або закваски з рису і патоки цукрової тростини з додаванням (або без) пальмового соку.

Виробництвом Арраку займаються переважно на Яві і Цейлоні, потім на Малобарскому узбережжі і в Сіамі.

Цей напій, виходить переважно з рису, частиною з соку кокосової або фінікової пальми (званого «тодди»), очеретяної меляси.

Батавский і ямайський Аррак виходить з рису і патоки (цукрового сиропу) з додаванням тодди, тобто не тільки з одного рису. З рису спочатку готують солод: розмочують рисові зерна в воді і дають їм прорости, потім сушать і затирають з теплою водою, дають йому бродити і нарешті перебродилу масу піддають дистиляції.

Власне, солод тільки з рису готують дуже рідко; зазвичай додають патоку і тодди, а додають її тоді, коли затор (тістоподібна суміш пророслих рисових зерен і води) прийде в бродіння.

При перегонці перебродилої маси отримують третій (нижчий) сорт Арраку. У свою чергу, дистиляція нижчого сорту в суміші з деякою кількістю води, дає другий сорт; після чого новою перегонкою виходить перший сорт, який, виготовляється досить рідко.

Велика частина наявного в продажу справжнього Арраку готується в Батавії, на острові Ява. В Європі, а саме в Німеччині, виготовляється штучний Аррак зі спирту, який і зовсім не містить сивушного масла. А містить домішки деяких речовин, особливо відомих сортів складних ефірів і фарбувальних речовин, причому наслідування тут досягає такої досконалості, що може ввести в оману навіть знавців.

Хороший справжній Аррак прозорий, здебільшого безбарвний або слабо забарвлений в жовтий колір, має характерний приємний запах і смак і містить до 60% алкоголю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори