Італійський напівтвердий сир з коров’ячого молока.
Виготовляється в двох варіантах – свіжий (молодий) Асіаго, який ще називається Asiago Presato, і повністю дозрілий сир – Asiago d’Allevo. Ці сири відрізняються між собою не тільки періодом дозрівання (до 40 днів і до 2 років відповідно), а й смаковими і текстурними якостями. Так, наприклад, свіжий сир має гладку циліндричну форму з дещо опуклими бічними сторонами, і практично плоскими верхніми і нижніми.
- головки сиру досягають в діаметрі 30-40 см, і в висоті – 11-15 см;
- вага – 11-15 кг;
- еластичну солом’яно-білу корочку;
- великі дірочки в м’якій, злегка клейкою м’якоті;
- аромат нагадує парне коров’яче молоко, йогурт або масло, має солодкий збалансований смак.
- Зрілий сир володіє циліндричної формою з плоскими сторонами;
- головки – по 30-36 см в діаметрі і 9-12 см у висоту;
- вага – 8-12 кг;
- корочка пружна золотистого кольору, м’якоть солом’яного кольору з маленькими дірочками;
- на смак зрілий сир більш насичений і пікантний, в ароматі можна вловити запах дріжджів, сухофруктів і навіть смажених каштанів.