Кальвадос теж з Франції

Французький яблучний бренді, одержуваний засобом перегонки сидру.

Якби не безкоштовна «реклама» цього напою в кожному другому рядку відомого роману Ремарка, навряд чи б кальвадос зажив світової популярності. Адже різні види яблучних бренді виробляють в багатьох країнах, наприклад, Італії, Болгарії, Німеччини, Польщі та США, а ось виробником яблучного алкогольного напою, визнаного у всьому світі, стала саме Франція.

Кальвадос, як і його «виноградних колег» арманьяк і коньяк, нарекли за назвою території. В основному його роблять в нормандському департаменті Кальвадос, а також в Іль-де-Франс і Бретані. Але походження цієї назви більш складне: ім’я «El Calvador» носив корабель «Непереможної армади» короля Іспанії Філіпа II, який сів на мілину біля нормандських берегів.

До 1914 року про існування кальвадосу знали виключно на його рідній землі, але браві французькі солдати не просто «розкрутили» цей алкогольний виріб, але і закріпили за ним славу «напою для хоробрих хлопців». Довгий час кальвадос залишався в тіні «виноградних родичів», хоча у Франції виробляти його почали ще в XVI столітті. Кліматичні умови північних регіонів країни досить суворі, тому виноградних плантацій тут не знайти, зате добре себе почувають яблучні сади. Велика кількість цих фруктів дозволила нормандцям виробляти сидр, який вони з часом навчилися переганяти і отримувати яблучний бренді. Довгий час кальвадос задовольнявся званням «нижчого» спиртного напою, і тільки в 1942-му французький уряд видав ряд декретів, які захищають і регламентують порядок виробництва яблучного бренді. Йому присвоїли категорію ОАС, згідно з якою встановлювалися географічні зони, яблучні сорти, способи переробки і терміни витримки напою.

Нормандські фруктові сади за різноманітністю яблучних сортів унікальні: тут ростуть спеціально виведені види, які відрізняються від звичайних столових яблук. «У законі» виявилося 48 сортів яблук, з яких можна робити сидр для подальшого виробництва сорокаградусного кальвадосу. Дистиляція цього напою може бути одинарною (безперервною) або подвійною. Молодий кальвадос витримують в дубових бочках, в яких він повільно досягає зрілості. Цікаво, що до деревини також висувається ряд умов, зокрема дуби для дощок можуть бути тільки французькими. Кальвадос витримують в середньому до 10 років, хоча іноді процес його «старіння» може тривати і набагато довше – в результаті виходить напій з бурштиновим блиском, більш ніж достатньої потужності і витонченим букетом, який на батьківщині називають ще «сонцем Нормандії».

Зараз у Франції налічується близько 10 тисяч марок цього алкогольного виробу. Компанії, що виробляють кальвадос, як і коньячні будинки, є сімейним бізнесом і передаються від батька до сина.

Відносно вживання цього міцного напою не існує строгих правил. Знавці рекомендують розтягнути один стакан кальвадосу на хвилин 40 – пити не поспішаючи, дуже маленькими ковтками, щоб відчути, як повільно в різні ділянки тіла надходить тепло, заспокоюючи і розслабляючи. У «дуеті» з сигарою така кальвадосна «церемонія» – справжня насолода.

Взагалі молодий кальвадос хороший як аперитив, а витриманий напій підійде для фінальної частини трапези. П’ють ароматний кальвадос і між вживанням різних страв – така традиція навіть отримала назву «Нормандська діра». Вважається, щоб в один присід поглинути рясний нормандський обід, що складається з 2 закусок, 2 гарячих страв і десерту, потрібно за допомогою кальвадосу при зміні страв «проробляти» в шлунку «нормандську діру».

Як правильно пити Кальвадос

Зазвичай кальвадос п’ють в колі друзів після їжі, щоб повністю оцінити його смакові якості. Однак цінителі цього напою помітили, що стаканчик кальвадосу до їжі або в перерві між стравами викликає почуття голоду, покращує апетит і сприяє травленню. Цю властивість напою додає яблучна кислота що міститься в ньому. Тому сьогодні, споживання кальвадосу зазнало деяких змін. Зараз в основному він подається як аперитив, в чистому вигляді або з льодом, а так само в різних коктейлях.

Втім, щодо того, як саме і коли вживати кальвадос, не існує жорстких правил, є лише рекомендації. Наприклад, всі види кальвадосу вважаються відмінними дижестивами.

Найчастіше цей напій п’ють з «коньячних» келихів або для білого вина, але допускаються й інші форми. При подачі кальвадос повинен мати кімнатну температуру. Він є чудовою парою до фруктів, шоколаду і кави. Але щоб відчути його післясмак, в якому обов’язково має звучати яблуко, чарку з напоєм необхідно довго зігрівати долонями, немов передаючи їй частину своєї душі.

Кальвадос – ідеальний напій для завершення трапези. Але якщо меню складається з багатьох страв, його можна пити і в перервах між ними. Цікаво, що саме в відношенні вживання кальвадосу існує своєрідний термін, який вживають не тільки у Франції, але і далеко за її межами «trou normand». У перекладі – «нормандська ямка» або «Нормандська діра». Цей ритуал має на увазі вживання невеликої кількості кальвадосу при зміні блюд протягом обіду – в цілях поліпшення травлення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори