Чача з сонячної Грузії

Національний грузинський і абхазький міцний алкогольний напій.

Міцністю 45-50%, рідше 60%. Напій відноситься до класу виноградних бренді. Аналогом чачі є італійська граппа.

Також на Кавказі чачою називають виноградну горілку, або будь-який фруктовий самогон, не лише з винограду, але і з мандаринів, інжиру, хурми, апельсинів, аличі або тути (ягід шовковиці). Але насправді справжня чача виробляється тільки з винограду сорту Ркацителі – в Грузії, Ізабелла і Акачіч – в Абхазії. Причому найкраща чача виходить з трохи недостиглого винограду.

У грузинських селах, майже в кожному дворі виробляють свою чачу, рецепт якої передається з покоління в покоління протягом цілого тисячоліття.

Отримують чачу шляхом дистиляції (рідше подвійній) виноградої макухи, після чого її розбавляють водою й настоюють в дубових бочках.

В наші дні чача виробляється на території Грузії як традиційним «дідівським» методом, так і промисловим способом, деяка його частина навіть експортується в інші країни.

Поціновувачам міцних алкогольних напоїв, чачу рекомендується вживати в чистому вигляді. Для тих хто обожнює вишуканий смак, відкрити широку гаму відчуттів вам допоможуть різні коктейлі, з додавання льоду і свіжих фруктів.

Виноградна грузинська чача володіє прекрасним благородним ароматом, особливою чистотою і м’якістю смаку.

У Грузії і Абхазії прийнято вранці випивати невелику чарку або маленьку чарку чачі, особливо в холоди і негоду. Ця традиція вважається рецептом кавказького довголіття.

В Абхазії чачу вживали як аперитив, але в даний час все частіше як основний алкогольний напій застілля. Чача – дуже міцний спиртний напій, тому, її необхідно закушувати, в іншому випадку може статися сильне сп’яніння або навіть отруєння організму (при великих дозах).

Причому, в Західній Грузії чачу закушують солодким, а в Східній – соліннями.

В Абхазії кілька років тому почалося промислове виробництво чачі під брендом «Абхазька горілка».

Ще один цікавий факт про те, як дегустують чачу:

Дегустатор змочує палець в рідині, після чого підносить до нього вогонь. Якщо полум’я вогню догорить і не обпече палець – перед вами чача чудової найвищої якості.

Чача – колоритний національний продукт народів північного Кавказу, гордість кавказьких майстрів!

1 думки про “Чача з сонячної Грузії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори