Напій, який викликає незвичайні смакові відчуття.
І, хоча в Індії не вживають багато алкоголю, але він завжди мав місце.
Індійська міфологія також розповідає про напій, який хвилював свідомість і богів і демонів – суру. На сьогоднішній момент Індія може похвалитись великою різноманітністю вишуканих вин. Однак, найбільш вражаючим і популярним став напій, який європейці заслужено називають «динаміт». Історія його почалася на Гоа.
Фені роблять двох видів. Для приготування використовують кокоси і горіхи кеш’ю. Хоча переважна більшість напою готують з горіхів кешью. На кам’яній плиті плоди розминають руками. По спеціальному жолобу сік стікає в посудину з глини. У чані, що стоїть на багатті відбувається випаровування. Цей напій переганяють кілька разів. За рахунок перегону піднімається градус напою, і посилюються смакові якості. Іноді міцність такого напою досягає сорока градусів. Навіть після того, як напій був випитий, а келих помитий, все одно залишається аромат напою в посудині. Пити його потрібно тільки охолодженим або з шматочками льоду. Якщо в нього додати кілька крапель лайма, смак стане особливо приємним.
Існує дві основних різновидів фені – кокосова та з кешью. За традицією напій виробляється з тодді – соку, що добувається з коренів пагонів кокосових пальм. Цей сік дуже солодкий, з нього отримують пальмовий цукор і закваску для тіста, використовують як інгредієнт при приготуванні різних солодощів. Тодді швидко ферментується і перетворюється в слабоалкогольний напій (до 15%), який місцеві звуть Урракі або Аррак і широко вживаємий як у повседневіі, так і в ритуальних дійствах.
А фені – продукт другої і третьої дистиляції тодді, в результаті якої виходить напій дуже міцний (до 45%), з сильним букетним ароматом і лікерним смаком.
Як відомо, плід кешью складається не тільки зі знайомого всім горіха, а й з більш великої м’ясистої і соковитої частини, званої яблуком. Ось з цих яблук в Гоа добувають сік Ніро (neero) і з нього виганяють міцний спиртний напій фені. Смак у нього теж пряний, як у пальмової фені, але з більш терпким відтінком і ароматом горіхів.
Звичай робити фені з кешью завели португальці, але тепер цей різновид напою більш популярний. У багатьох гоанських селах досі зберігаються дистиллерії для виготовлення фені традиційним методом. Вельми розвинене і комерційне виробництво, найбільш популярні марки Cashyo, Reals, Big Boss.
Фені вживається в чистому вигляді, з льодом, гарячим або в складі коктейлів. Смак і запах напою незвичні і дивні для європейця, але варто, звичайно, спробувати з цікавості або купити як сувенір.