Джин з ялівцем

Англійський алкогольний напій родом з Нідерландів.

«Голландська горілка» відвічно була лише настоянкою ялівцевих ягід, яку застосовували виключно як ліки, пройшла довгий шлях від плебейського майже самогону до напою справжніх джентльменів. Існує багато марок цього напою, які відрізняються своїми інгредієнтами (незмінні компоненти – лише спирт і ялівцеві ягоди), а відповідно, і смаковими якостями.

Колір, аромат і витримка напою

Як правило, джин безбарвний. Однак буває і з бурштиновим відтінком (витриманий в дубових бочках). Характерний смак і аромат джину надають ягоди ялівцю.

Для голландських джинів витримка обов’язкова. За часом витримки вони поділяються на 3 типи:

  • наймолодший і найдешевший тип Jonge;
  • середньої витримки (кілька років) – Oude, витримується кілька років в дубових бочках, бурштинового кольору;
  • старий Zeer Oude (ZO), дуже старий ялівцевий напій. Це найдорожчий з дженеверов. Іноді розливається в керамічні пляшки. Найбільш поширені марки – Bols, Bokma і De Kuyper.
  • З англійських джинів (якщо не брати до уваги Yellow Gin) тільки Seagram’s Extra Dry піддається тримісячної витримці в дубових бочках, для інших марок ця технологічна операція не застосовується.

Як і з чим пити напій

Як вже говорилося, найкращі супутники напою – тонік і лід, добре поєднуються з напоєм вермути, лимон, оливки, маринована цибуля. Це чудовий елемент для змішування, ароматний, м’який, з великими можливостями. Вживають його і з фруктовими соками, колою або іншими безалкогольними напоями. Джин в чистому вигляді неможливо пити маленькими ковтками або вгамовувати спрагу їм, тому п’ють його залпом, як горілку. А щоб послабити пекучий смак цього напою, його потрібно закушувати, але ні в якому разі не запивати.

Зазвичай джин п’ють на початку застілля – для збудження апетиту і зняття деякої напруги. Для отримання максимального задоволення від джина, напій слід підготувати, зокрема: добре охолодити. Оптимально буде поставити пляшку з джином і келихи в морозильну камеру приблизно хвилин на 10-15. Джин найкраще пити, коли він сильно охолоджений або крижаний. Сервіровка столу, на якому з’явиться джин, не відрізняється чимось особливим. Головне правило – вона повинна бути витримана в строгих і скромних традиціях – нічого зайвого, вигадливого. Простота – кращий супутник для прийняття джина.

Краща закуска до напою

Класична закуска – це риба, дичина, всілякі копченості або тверді сорти сиру. Поширеною закускою служить гаряче м’ясо з різними гарнірами (тушкованою капустою, картопляним пюре, зеленим горошком). В якості холодних закусок до джину подають сир, бутерброди, салати, холодець. В принципі, під джин йде будь-яка наявна закуска: паштети з курятини або свинини, мариновані гриби, будь-які солоності власного приготування.

До джину можна подати бутерброди з зернистою ікрою (червоною або чорною). З фруктів ви можете подати жовті яблука, персики, абрикоси, аличу, зелений виноград, банани, порізані скибками. Підійдуть і цитрусові – апельсини, лимони, і особливо смачно пити джин з грейпфрутом. Джин прекрасно поєднується із солодкими стравами: з шоколадом, шоколадними цукерками, мармеладом, пастилою і зефіром. Ви можете подати до джину тістечка. Але вони повинні бути повітряними і некалорійними. До напою можна також подати желе, муси, джеми.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори