Граппа

Італійська виноградна горілка.

Граппа – національний італійський напій, який довгі століття вважався «горілкою будинків», а останнім часом відноситься до класу благородних. Дійсно, технологія виробництва граппи зазнала безліч змін і дозволяє тепер отримати чистий і смачний напій. Але, як і в попередні сторічча, grappa готується на основі виноградної мезги – залишилися після віджиму для вина ягід, гілочок і кісточок. Навіть в пресованих ягодах залишається досить м’якоті і ароматичних речовин, щоб отримати після перегонки високоякісну grappa.

Столицею виноградної горілки є містечко Bassano del Grappa (Бассано дель Граппа) в Венето. Тут розташовано безліч грапперій, в яких можна покуштувати всі різновиди цього національного напою. Крім Венето, цей напій виробляють в таких регіонах, як П’ємонт, Фріулі, Трентіно. Саме в північних областях росте виноград, що володіє ідеальною для граппи кислотністю. Великий вплив на поширення граппи в світі зробила родина Ноніно з Фріулі-Венеції-Джулії. Сьогодні граппа Ноніно користується особливою повагою серед покупців, і це досить дорога граппа.

Для виготовлення граппи беруться вичавки винограду одного або різних сортів, іноді додається енна кількість цільного винограду. Вичавки обробляють паром, розбавляють водою, додають дріжджі і залишають для бродіння. Процес перегонки нічим не відрізняється від технології дистиляції коньяку або горілки. У випадку з граппою також використовуються середні фракції спиртів, найчистіші і м’які. Отриманий напій витримується 6-18 місяців в бочках лімузенського дуба. Щоб отримати настоянку GrappaAromatizzata, дистилят відразу відправляють настоюватися на плодах, фруктах або травах. Не плутайте її з GrappaAromatica – граппою, приготовленої з особливо ароматних сортів винограду (Мускатель, Просекко і ін.).

Як пити граппу – не поспішайте пробувати

Для знайомства з цим напоєм підійде скляна чарка для граппи або невеликий, з нешироким горлом келих. Зазвичай келих для граппи виготовляють з кришталю, а зовні він схожий на короткий тюльпан.

Келих для граппи наповнюється на три чверті, але не поспішайте ковтати його вміст! Все-таки перед вами не горілка, а набагато більш вишуканий напій. Перед тим, як пити граппу, потрібно оцінити колір, прозорість і аромат, а тільки потім спробувати на смак.

Зазвичай граппа виглядає як кришталево прозора рідина, але це не завжди так. Якщо напій довгий час настоювався або ж містить ароматичні добавки, то може мати легкий відтінок. Але сторонні домішки – зовсім інша справа. У неякісному напої зазвичай вони добре помітні. Граппа виноградна повинна бути безбарвною.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори