Грог

Гарячий алкогольний коктейль.

Грог відрізняється від глінтвейну, наприклад тим, що за його основу зазвичай беруть гарячу воду або чай, хоча існують такі його види, в які входить і сухе вино. У грозі зазвичай витримується співвідношення однієї частини спиртного напою до чотирьох частин води.

Інгредієнти

Основа

Основу сучасного варіанта грогу зазвичай складають кип’ячена вода або чай, рідше кави або розбавлене водою червоне вино. Безалкогольна основа повинна становити 50% і більше за все готового напою. Воду для приготування грогу рекомендують закип’ятити і трохи остудити до 70 ° С, а чай для грогу повинен бути досить міцним (краще вибрати чорний чай, але в сучасних рецептах грогу можна зустріти використання зеленого, мате або ройбуша);

Міцні алкогольні напої

Для грогу кращим чином, звичайно, підходить ром, але можна використовувати коньяк, віскі, горілку або навіть абсент. Міцний напій додають в гарячу основу, іноді трохи кип’ятять з нею, але можна обійтися без цього. А для розкриття аромату перед додаванням в основу (якщо не буде спільного кип’ятіння) – алкоголь трохи підігрівають на водяній бані;

Лимон

Для поліпшення смаку і кращого аромату в грог прийнято додавати лимон, але можна поекспериментувати з лаймом або апельсином. Для ароматизації можна використовувати цитрусові лікери;

Цукор і ін.

Для любителів солодощів можна додати цукор, мед, товчену карамель, цукровий і фруктові сиропи або лікери. Пам’ятайте, мед потрібно додавати в самому кінці приготування, і ні в якому разі не кип’ятити, інакше він з корисного підсолоджувача може перетворитися на отруту. Загалом, підсолоджувачі не завжди потрібні, це скоріше справа смаку;

Прянощі

Грог не можна уявити без ароматних прянощів: кориці (меленої і в паличці), анісу, гвоздики, мускатного горіха, лаврового листа, імбиру, гострого червоного і чорного перцю і ін. Головне, не переборщувати зі спеціями, вони повинні бути лише додатковою нотою, яка допомагає розкритися букету міцного алкоголю;

Інші інгредієнти

У грог можна класти також і інші інгредієнти: наприклад, сухофрукти, молочні продукти (вершки, молоко, вершкове масло), яйця, фруктові соки. Потрібно бути обережним з такими інгредієнтами, як яйця, адже грог зазвичай подається гарячим, тому перед додаванням туди яєць, його потрібно трохи остудити, і, додаючи яйця, весь час помішувати, щоб яйця не перетворилися в яєчню.

Поради з приготування

Грог часто готують на водяній бані: всі інгредієнти змішуються заздалегідь і підігріваються на водяній бані без кип’ятіння.

Для грогу готують гарячу основу, в яку вливають алкоголь зазвичай в кінці.

Можна проварити всю суміш разом з алкоголем протягом 5-10 хвилин, так всі інгредієнти з’єднаються, а алкоголь трохи випарується, але гурмани не радять цього робити, вважаючи, що кип’ятіння псує смак грогу.

Грогу потрібно дати настоятися протягом 15 хвилин.

Перед подачею грог слід процідити через сито або марлю.

Холодний грог практично не вживають: напій міцно зарекомендував себе як зігріваючий. Смак холодного грогу схожий на смак холодного чаю.

Подача

Подається грог при температурі не менше 70 ° С, інакше втрачається сам сенс його вживання.

Пити його прийнято маленькими ковтками не більш 200 мл за раз.

Подавати його краще в порцелянових або глиняних кухлях, а також в спеціальних барних скляних кухлях або склянках з товстими стінками для гарячих коктейлів.

Бажано, щоб посуд для грогу мав товсті стінки – тоді напій буде остигати повільно.

До грогу добре підійде солодка випічка, оладки або млинці, а також сухофрукти і цукерки, але частіше напій вживається самостійно.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори