Кашаса

Національний бразильський алкогольний напій.

Кашаса (порт. Cachaça) міцність 39-40 градусів, одержуваний шляхом дистиляції екстракту цукрової тростини (перегонка загравшого соку цукрового очерету). Для прискорення процесу ферментації до початкового продукту додають пшеницю, рис або сою, іноді кукурудзяну муку.

У дистилляті поділяють «голову», «серце» і «хвіст». Іноді напій класифікують за принципом перегону: кашаса голови, кашаса серця і кашаса хвоста. Взагалі, кашасу голови і кашасу хвоста не вважають справжньою кашасою, вони є напоями низької і середньої цінової категорії. Кашаса серця це та сама кашаса, про яку знає весь світ, яку поважають справжні цінителі алкогольних напоїв. Після дистиляції зміст алкоголю в цьому напої може коливатися від 38% до 54%. Іноді, перед тим як розлити в пляшки, її витримують в дерев’яних бочках. Згідно із законом «витриманою» можна назвати лише ту кашасу, до складу якої входить не менше половини кашаси, витриманої в бочці як мінімум рік. Зазвичай же кашасу витримують в бочках від шести місяців до трьох років.

У Бразилії чітко розділяють кашасу з фазенди і фабричну кашасу. Експортується частіше фабрична, але більш цінною і кращою за якістю є перша, яка рідко залишає межі Бразилії.

Перегонка такий кашаси відбувається тільки в мідних перегінних кубах. Потім вона зберігається в дерев’яних бочках. Для фабричної кашаси характерна перегонка в спеціальних перегінних колонах повного циклу. Зберігається фабрична кашаса в сталевих чанах, витримується в бочках дуже рідко.

Найдорожча кашаса за смаком нагадує хороший віскі або коньяк, має золотистий колір.

Біла кашаса продається в звичайних скляних пляшках з жерстяною пробкою. Таку кашасу в чистому вигляді вживають рідко, частіше з неї готують різні коктейлі, наприклад, кайпірінья.

Як пити кашасу?

На батьківщині напою – в Бразилії – прийнято вживати кашасу в чистому вигляді. Бразильці всіляко підтримують саме цей спосіб вживання і радять так робити всім іншим. Невеликими ковтками, смакуючи кожну краплю напою. Найкращим чином смак розкривається, коли дозволяєш напою трохи затриматися в роті. Але важливо не тільки як пити кашасу, але і з чого? Як правило для цього беруться маленькі склянки на 50 мл. Однак часто використовують й склянку – martelinho, що в перекладі означає «маленький молоток». Він короткий і вузький, а напій випивається з нього залпом. Нерідко в кашасу додають трохи лайма, або з’їдають після чарки тростинний цукор.

Особливо гарна кашаса в складі коктейлю кайпірінья. Він був народжений на пляжах Капакабани, але сьогодні стає популярний у всьому Світі. У класичному вигляді цей коктейль представляє собою поєднання цукрового очерету, льоду, соку лайма і кашаси, змішані в шейкері або в склянці що не б’ється. Іноді лайм замінюють соком мандарина, манго, ананаса, персика або груші.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори