Мальвазія

Солодке лікерне грецьке вино з винограду.

Мальвазія (мальмазія) – виділяється незвичайним приємним солодким смаком і букетом. Виготовляється з ретельно відібраних ягід, які збираються в кілька прийомів, у міру дозрівання, причому вищий сорт цього вина, який має назву pigno, виходить легким пресуванням винограду, з якого після ще кількох пресувань, виготовляють інший сорт мальвазії – mosto.

Спершу мальвазією називався сорт грецького вина, який виготовляли біля міста Монемвасія (звідси і назва) на узбережжі Лаконії. Пізніше його стали виготовляти на всьому півострові Пелопоннес, на Кіпрі, Кріті, Самосі та інших грецьких островах Егейського моря. Починаючи з XVIII століття з’явилася тенденція поширювати цю назву на всі солодкі грецькі вина.

На Русі мальвазія з’явилася в X столітті, після хрещення, як один з церковних предметів – нею причащали в православному обряді. Тоді вона була дуже дорогою і поза церковних обрядів вживалася рідко. Згодом імпорт цього вина збільшився, до того ж мальвазією почали вважати і солодкі вина, вироблені в Болгарії і Молдавії. Це значно знизило ціну і сприяло більш широкому вживанню цього вина.

У XVI столітті у Великому князівстві Литовському мальвазія вже вважалася одним з традиційних алкогольних напоїв, про це згадує Іван Мелешко в своєму соймовом виступі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори