Китайська горілка найвищої якості.
Маотай – названа на честь містечка маотай в провінції Гуйчжоу, де вона і виробляється. З 7000 жителів містечка, близько половини зайнято виробництвом знаменитої горілки.
Маотай виробляється із сорго і є різновидом гаолян. Гаолян – соргове вино, сорговий лікер. Перший етап виготовлення цієї горілки триває 8-9 місяців: двічі в котли для бродіння додається сировина (зерно), воно бродить протягом місяця, потім слідує процес дистиляції, і так повторюється 8 разів.
Горілка зберігається в підвалі більше 3 років, після чого продовжується процес виготовлення і горілка зберігається ще 1 рік. Весь цей складний процес виробництва, який в цілому займає близько 5 років, позначається на якості горілки, Маотай стає більш гармонійним, вишуканим, смак – м’яким і незабутнім. Горілка злегка жовтуватого кольору, густа, її смак – витончений, тонкий і приємний. Міцність напою становить 35-53%.
Вважається, що після Маотай не буває похмілля. Напевно тому, Маотай став майже обов’язковим на офіційних урядових банкетах, і визнаний національним напоєм і «дипломатичним сполучником».
На сьогоднішній день, в Китаї він з’явився у відкритому продажі, його зазвичай використовують в особливо урочистих випадках: на свята, під час весіль і т.д. Однак попит значно перевищує пропозицію, у зв’язку з чим ціна на Маотай залишається стабільно високою.
Тривалий час і в інших містах намагалися зайнятися виробництвом Маотай. Але всі спроби терпіли фіаско. Секрет Маотай таїться в особливому температурному режимі, вологому кліматі і грунті. Саме тому виробництво особливої горілки можливо тільки в єдиному місці. Також, не вдається механізувати процес виробництва, не зіпсувавши традиційний смак маотая.
Крім грандіозного успіху на виставці в Панамі в 1915 році, горілка Маотай отримала дві золоті медалі на міжнародній харчовій виставці в Парижі у 1985 і 1986 роках.
До кінця 90-х років минулого століття горілка Маотай отримала підряд 14 міжнародних золотих медалей. Цей напій став традиційним експортним продуктом і імпортується в 100 країн світу.
Щорічно продається близько 200 тонн горілки.
Завод Маотай в Гуйчжоу з 1978 року виробляє два нових види горілки, які адаптовані до смакових пристрастів іноземців. Один з них складається з суміші горілки і віскі, інший – низько-алкогольна Маотай. 39-градусна горілка зберегла повний букет ароматів і високу якість знаменитого напою.
Серед сьогоднішніх традиційних китайських видів горілки Маотай – один з найзнаменитіших і давніх, що мають історичну репутацію.