Марк

Міцний алкогольний напій, вироблений з вичавок білого і червоного винограду.

У Франції марки є регламентованими спиртними напоями, які відповідають деяким вимогам. Вони можуть вироблятись тільки на певних територіях і мають назву того регіону, де їх виробляють, рідше – виноградника, якщо він досить відомий.

В процесі виробництва вина завжди залишаються невикористані вичавки, що складаються зі шкірки, м’якоті і кісточок винограду. Їх збирають і укладають щільними шарами в бочки, баки або інші посудини, які герметично закривають, щоб уникнути потрапляння повітря.

Вичавки залишають на деякий час для поліпшення їх якості і насичення ароматів. Під час перебування в бочках, повільний процес бродіння перетворює цукор, що залишився, присутній в матеріалі, в алкоголь. Отриману бражку відокремлюють від шкірки і твердих частинок і піддають дистиляції за допомогою такого ж апарату, як і для виробництва коньяку. Зазвичай міцність марка зменшують до 40-50%.

Марк, що володіє квітковим букетом, але досить різким смаком виробляють в Бургундії, в Шампані ж марк має легкий, м’який і тонкий смак, з чудовим ароматом; менш відомими, є марки, вироблені в Ельзасі і Бордо.

У Франції офіційно визнаний лише один марк, що виробляється з білого винограду – «Marc D’Alsace Gewurztraminer». Цей напій безбарвний, томущо він не витримується в дубових бочках, через що його нерідко називають горілкою.

Кращими торговими марками Франції вважаються: «Fine-Bordeaux», «Eau-de-vie de vin d’Aquituine», «Eau-de-vie de Faugeres», «Franche-Comte», «Mark de Champagne» і «Mark de Savoie ».

Марк прийнято вживати після їжі, в якості дижестиву – вважається, що він сприяє травленню.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори