Медовуха

Алкогольний напій, з використанням бджолиного меду.

а також дріжджів, іноді додають хміль, прянощі, ягоди. Міцність, як правило, становить 10-16 градусів, іноді зустрічаються і більш міцні різновиди. Вміст цукру приблизно 8 – 10 відсотків, в смаку запашні томлені і зачаровуючі медові тони.

Медовуха – це споконвічний слов’янський напій, який має багату історію і глибоке національне коріння. Медовуха з’явилася на столах наших предків в незапам’ятні часи; завдяки присутності в рецептурі натурального меду, який володів цілющими властивостями, цей напій вважався воістину унікальним, корисним і дивно смачним. Медовуха – це такий самий оригінальний національний напій, як і віскі в Шотландії, саке в Японії або текіла в Мексиці.

Ще Лаврентіївський літопис розповідає про грандіозний бенкет, який влаштував в 996 році князь Володимир в честь Ольги. Князь наказав зварити для світу 300 бочок меду. До речі, варили мед спеціальні медовари за оригінальною технологією. Мед був обов’язковим атрибутом святкової трапези тодішньої знаті, нерідко напій використовувався в ритуалах з нагоди народження, в поминальних ритуалах, також він був незмінним у всіх великих сімейних святах. До речі, слово “медовуха” з’явилося тільки за радянської влади і в нормативній російській мові його не існує.

Найбільшим виробником “питва”, в тому числі і меду, довгий час залишався Троїце-Сергієвий монастир, який розташований біля Холмогор. Ось як описує підвали цього монастиря один з його відвідувачів : «У кілька рядів були розставлені бочки величезних розмірів, незмірної величини, висотою понад два метри, конусоподібної форми, з розширеною підставою. Кожна бочка містила до 7 т. рідини. І таких підвалів було багато …

Всі бочки стояли вщерть наповнені пивом, медом, вином, квасом і фруктовими соками. Вони немов вросли в землю своєї багатотонною вагою, нерухомі, величезні, зроблені з старовинного дуба, окуті залізними обручами. Майстерність монастирських медоварів, квасоварів і кулінарів була настільки високою, що цар Олексій Михайлович неодноразово посилав до них на вишкіл своїх кухарів ».

Корисні властивості меду обумовлені тим, що мед є унікальним природним лікарським засобом і має чудові бактерицидні, антибактеріальні, протизапальні і протиалергічні властивості.

Квітковий нектар надає напою повний і гармонійний смак, приємний аромат, наділяє напій лікувальними властивостями, містить багатий комплекс мінералів, вітамінів і мікроелементів. Крім того, медовуха сприяє загальному очищенню організму, оскільки є відмінним сечо і потогінним засобом, має жарознижувальну дію і благотворно впливає на легеневу вентиляцію. Ефіроолійні домішки роблять медовуху незамінною при лікуванні горла і носоглотки. При ринітах дуже ефективними є промивання носоглотки теплою медовухою чи закапування напою в ніс за допомогою піпетки.

Якщо вечір напередодні пройшов на «ура», а вранці вас мучить гострий напад похмільного синдрому, стакан холодної міцної медовухи допоможе вам впоратися з цією недугою – це класика, перевірена часом (можна додати лимонного соку).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори