Наливка

Наливки – старовинні напої – відрізняються тим, що готуються без будь-якого додавання додаткових дріжджів, але зате за участю горілки найміцніших і найчистіших сортів.

Перш за все, для приготування будь-якої наливки потрібно відібрати зовсім зрілі і чисті ягоди. Необхідно видалити будь-яку сторонню зелень, листочки або корінці. Чи буде ягода цілою або м’ятою, для якості наливки значення не має. Яблука для наливки годяться тільки кислі, їх ріжуть на дрібні часточки, щоб вони проходили в горлечко пляшки. Скляний балон або бутель заповніть ягодами на 2/3 і залийте горілкою до самого горлечка. Бутель перев’яжіть будь-якою щільною тканиною і поставте на сонячне місце. Через кожні три-чотири доби наливку потрібно гарненько збовтувати.

Час готовності наливки залежить від зрілості, кількості ягід по відношенню до горілки. Якщо ягоди абсолютно зрілі і залиті горілкою на висоту не більше двох пальців, то наливка може бути готова за півтора місяці. Але зазвичай термін готовності настає між двома і трьома місяцями. Готовий напій профільтруйте через бавовняну тканину або папір і розведіть 1/4 води, якщо хочете, щоб міцність наливки наблизилася до середньої міцності виноградного вина.

Далі наливку треба підсолодити. Робиться це в такий спосіб. На кожен літр наливки, вважаючи разом з доданою водою, візьміть приблизно 200 г цукру. Покладіть цукор в емальовану каструлю, залийте його тим мінімумом води, щоб він міг розтанути, і поставте на вогонь. Як тільки сироп скипить, зразу ж влийте розведену наливку і дочекайтеся, поки вона не почне ледь закипати. Зніміть каструлю з вогню і перелийте напій в будь-який фаянсовий посуд, дайте йому охолонути.

Охолонувши наливка вже повністю готова до вживання, її розливають по пляшках, закупорюють. Зберігатися наливка може як завгодно довго. Найкращими завжди вважалися наливки з вишні, чорної смородини, морошки, малини, червоної смородини, брусниці, слив та горобини.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори