Палінка

Угорська горілка з фруктово-ягідної сировини.

Міцні алкогольні напої з фруктово-ягідної сировини в Угорщині називаються “палінка” (palinka). Цей термін явно слов’янського походження. Корінь “пал” вказує на горючі властивості продукту, що для міцного алкоголю цілком логічно; виходить, що “палінка” – це фактичний аналог українського терміна “горілка”.

Роблять угорську палінку із самої різної сировини, і ця обставина ріднить її зі шнапсами з німецькомовних країн. У хід йдуть яблука, груші та айва, садові та навіть лісові ягоди. Для вишневої палінки (cseresznye palinka) найкраще підходить сорт німецького походження з яскравою, великою і соковитою ягодою серцеподібної форми. Багатьом подобається місцева сливовиця (szilva palinka). Є любителі такого напою з дикої сливи, вишні або груші, зустрічається горобинова палінка. Однак безумовний лідер в цьому ряду – абрикос, по-угорськи “барак” (barack).

Місто Кечкемет (Kecskemet) в самому центрі країни – визнана столиця угорської палінки; саме тут вирощують самі правильні абрикоси для виробництва улюбленого національного напою. Виходить, що гордий напис на етикетці пляшки – Kecskemeti barack palinka, тобто “Кечкеметська абрикосова палінка” – це загальнонаціональний бренд незалежно від конкретного виробника, а їх чимало в цих місцях. За попередньою домовленістю на деяких заводах навіть приймають туристичні та екскурсійні групи.

Коли рекомендується пити:

Палінку рекомендується пити після їжі. Після або під час десерту, невеликими ковтками злегка солодкувату на смак (яблучний, абрикосовий), або легку свіжу (вишневу) палінку.

З якої чарки рекомендується пити палінку?

Найбільш яскраво виражається натуральний аромат і смак палінки якщо її пити з чарки, що має форму тюльпана. Форма такої чарки завдяки її геометрії збирає аромат який концентрується у верхній частині.

Справжня чарка до палінки прозора як вода, без будь-яких візерунків.

При якій температурі рекомендується пити палінку

Оптимальна температура, при якій найкраще проявляється смак і аромат палінки – 18-20С. При температурі нижче, в охолодженому вигляді, палінка не проявляє такий аромат і смак.

Чарку можна попередньо охолодити, для запобігання перегріву палінки.

Як пити Палінку:

Пити треба невеликими ковтками, насолоджуючись кожною її краплею. Палінку ні в якому разі не можна випити одним махом як інший міцний алкогольний напій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори