Ратафія

Міцний алкогольний напій, що отримується шляхом настоювання плодів і ягід на спирті 90% (на виході виходить 35-40%).

Напій міцніший і менш солодкий, ніж наливка. Іноді, ратафії готуються змішуванням (купажування) свіжих соків, спирту, ароматизаторів і цукру.

Спочатку, в 60-х роках XVIII ст., Обов’язковим або навіть єдиним компонентом Ратафіі були ядра кісточок різних плодів: абрикосів, вишень, волоських горіхів, персиків, слив, мигдалю. Пізніше кісточки стали додаванням, а в XIX ст. більшість Ратафій готувалися тільки на м’якоті, соках і сиропах соковитих плодів: айви, абрикосів, винограду, вишень, полуниці, малини, смородини та ін.

Обов’язковим компонентом ратафії був цукор. Інший тип Ратафій робили з лимонної кірки або кірки померанця (бігардна, померанцева ратафія). В деякі ратафії додавали прянощі: гвоздику, кардамон корицю, мускатний горіх і мускатний колір, різні види перцю. Інші добавки використовувалися рідше.

У XVIII ст. Міцність Ратафії доходила до 60-70% обертів, в подальшому неухильно знижувалася і до кінця XVIII – початку XIX ст. становила 20 45% обертів.

Ратафії XVIII в. робилися на основі високоякісного спирту. Рецептура і технологія були розроблені дуже детально, опису виготовлення деяких ратафій займають по 2-3 сторінки. Як вважається, вже в XIX ст. ратафії стали рідкістю в зв’язку з нерентабельністю виробництва (висока вартість, великі витрати праці, необхідність роботи майстрів високої кваліфікації і особливих матеріалів на зразок риб’ячого клею карлука).

Ратафії, що випускалися промисловим способом у 2-й половині XIX ст., В більшості випадків представляли собою фальсифікований продукт, що втратив високу якість, досягнуту в XVIII ст. Втім, поряд з дешевими імітаціями, зустрічалися дуже смачні напої, рецепти яких сильно відрізнялися від вихідних і більше були схожі на рецепти виготовлення фруктових лікерів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори