Саке з Японії

Один з традиційних японських алкогольних напоїв.

Саке – це не просто напій, це спадщина і багатовікові традиції Японії, які передаються з покоління в покоління вже не одне тисячоліття.

Японці використовують для позначення цього напою багато слів, головні з яких – «саке», «осаці», «сейшени» або «ніхоншу». У японському ресторані зрозуміють будь-яке з них. Часто доводиться чути як синонім слова «саке» вираз «рисова горілка». Але тут необхідно внести поправку. Саке – це не горілка і не вино, це особливий алкогольний напій.

Процес його виробництва нагадує приготування рому, де замість цукрової тростини використовується рис. Переважна більшість сортів саке має міцність від 14 до 20 градусів. За консистенцією саке найближче до лікеру або густому вину. Хоча дехто вважає, що це просто неміцний самогон. Головні переваги цього напою полягають в тому, що він низькокалорійний і виробляється виключно з натуральних продуктів. Саке виробляється з рису і найчистішої джерельної води.

Готовий продукт оцінюють за чотирма основними критеріями: «солодкий / гострий» і «легкий / міцний». Як правило, легкість перевіряється за ступенем сухості. Тобто, чим міцніше саке, тим сухіший і грубіший його смак. З таким показником як «солодкий / гострий» справи йдуть простіше. Чим вище відповідний номер, тим солодше саке. А високий номер гостроти значить, що цей напій обпече ваш язик як перець.

Як пити саке?

Те, що саке потрібно вживати виключно в гарячому вигляді – культурний міф. Саке володіє досить широким температурним діапазоном пиття. Японці з задоволенням п’ють свій національний напій і підігрітим, і трохи теплим, і навіть крижаним, охолоджуючи його кубиками льоду. Їх вибір залежить і від пори року, і від марки саке, і просто від особистих переваг.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори