Самбука

Італійський лікер з ароматом анісу.

Хоча слово «лікер» викликає дещо інші асоціації – це скоріше солодкий, не надто міцний спиртний напій, а самбука це свого роду гірка настоянка (від латинського «liquor» – рідина, і це слово в більшості європейських мов означає саме міцний спиртний напій).

Це прозора солодка рідина з вмістом спирту 38-42%, є темні і навіть червоні різновиди самбуки. Виготовляється з пшеничного спирту, цукру, зірчастого анісу, витяжки з ягід бузини і набору ароматичних трав. Точний склад самбуки тримається в найсуворішому секреті.

Назва самбука дуже схожа з назвою бузини чорної – Sambucus nigra. І основною версією є те, що для урівноваження анісового аромату в самбуку додається витяг з ягід бузини. Однак найбільший виробник самбуки, компанія Молінарі, стверджує, що бузина не має ніякого відношення ні до назви, ні до вмісту напою, що породило ряд версій походження назви:

  • Можливо, назва напою походить від арабського слова «zammut», яке перекладається як «зірчастий аніс» – основний елемент самбуки.
  • Є версія, що назва самбуки походить від імені міста в провінції Тоскана.
  • Крім того, можливо, що так називався арабський тип корабля, на якому привозили цей алкогольний напій.

Корисні властивості самбуки

  • як аперитив, збуджує апетит, посилює секрецію травних залоз.
  • як диджестив, сприяє кращому травленню.
  • має властивості, які зміцнюють імунітет.
  • допомагає полегшити кашель.
  • має протизапальну дію.
  • допомагає вилікувати застуду.

Як пити самбуку

У чистому вигляді: самбуку п’ють і в чистому вигляді в якості диджестиву або аперитиву.

З водою або льодом: можна просто додати води і повільно потягувати напій протягом цілого вечора – відмінний спосіб надовго втамувати спрагу.

У замороженому вигляді: добре проморозити пляшку з самбукою, щоб вийшов майже лід – прекрасний прохолодний напій. Можна подавати з часточкою лимона або апельсина.

Вогняний спосіб: напій підпалюють в стосі, дають горіти. Вогонь через деякий час гасне, і самбуку швидко випивають, поки вона тепла.

Екстремальний: Набрати самбуку в рот, але не ковтати. Витерти губи насухо. Закинути голову, відкрити рот, а помічник в цей час повинен піднести до рота запалений сірник. Відчувши жар, закрити рот і проковтнути. Це не так страшно як здається, зате безвідмовно привертає увагу.

Домашній спосіб: Потрібно взяти маленький керамічний чайник і нагріти його окропом. Воду злити і відразу влити 50 грам самбуки. Швидко струсити, вилити в келих і випити! Але обов’язково потрібно паралельно сильно видихнути повітря з легенів, а глибокий вдих зробити через носик чайника, де тільки що була самбука. Якщо вийде зробити повний вдих – задоволення гарантовано !!!

Поради

Перед вживанням самбуки, як і іншого міцного алкогольного напою, краще поїсти, щоб напій приніс задоволення, а не нашкодив здоров’ю. Потрібно обережно вдихати пари самбуки і ні в якому разі не пити її, коли вона ще горить – це загрожує опіком. Самбука – славний напій, якщо вживати її в розумних кількостях, голова не болітиме.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори