Шнапс

Міцний алкогольний напій, вироблений в Німеччині.

Шнапс (нім. Schnaps) виготовляється з початку XVI століття, і є дуже популярним і поширеним у себе на батьківщині, тому нерідко шнапс називають національним німецьким напоєм. Міцність його неоднозначна, в одних джерелах пишуть про 20-30 градусів, в інших – про 38-40.

За смаком і консистенцією шнапс дуже схожий на горілку і самогон, але може містити легкий фруктовий смак або відтінок смаку, залежний від вихідної сировини.

Крім зерна і картоплі, шнапс виготовляють з яблук, винограду, бананів, лохини, журавлини, полуниці. Виробляються також шнапси з ягід малини, ожини, чорниці, агрусу і навіть ялівцю. Тільки основних різновидів цього напою налічується понад тридцять. Але найпопулярнішим вважається персиковий. Його міцність становить близько 30%. Дуже популярний в Німеччині, Скандинавії, Австрії.

А в горах Шварцвальд, які знаходяться на південному заході Німеччини, виготовляється шнапс з ароматом м’яти перцевої Рампл Мінц (Rumple Minze).

Однією з класичних різновидів німецького шнапсу вважається вишневий – Kirschwasser. Багатьом подобається також оригінальний шнапс під назвою Obstler, який виходить із суміші яблучних і грушевих спиртів. Існують і любителі шнапсу з дикої сливи (Zwetschke). Самим незвичайним з усіх австрійських шнапсів є Adilitzbeere з плодів гірського ясена. Пляшка такого напою коштує близько 200 Євро.

Фрукти і ягоди, зазвичай, збирають, обробляють і миють вручну. З плодів кісточки видаляють не завжди. Процес бродіння мимовільний, сусло ферментується протягом декількох місяців. Після цього фруктова брага піддається подвійній перегонці в спеціальних традиційних перегінних кубах.

Зазвичай шнапси витримуються (якщо взагалі витримують) в скляних бутлях, в бочках набагато рідше. У справжній шнапс не додають ні будь-які хімічні ароматизатори та барвники, ні навіть звичайний цукор.

Смак шнапсу, який настоюють на травах – гіркуватий, фруктовий ж має солодкуватий смак.

Строгих правил щодо вживання цього напою не існує. Його п’ють як під час їжі, так і в якості аперитиву. Він чудово сприяє травленню, після жирних страв, таких як качка, ковбаса; тому, ви не помилитеся, якщо подасте шнапс в якості дижестива.

Шнапс варто пити невеликими порціями, цідити по краплині, щоб насолодитися справді чудовим післясмаком і чудовим тонким ароматом.

Зазвичай шнапс подають в невеликих округлих фужерах традиційної коньячної форми. Порції наливаються невеликі, приблизно 20 грамів. У келихи поміщають мініатюрну грушу або половинку абрикоса (в залежності від різновиду шнапсу). Також до келиха додається веделка, якій необхідно виловити цей фрукт, понюхати, оцінити аромат, потім випити вміст фужера, після чого закусити цим самим фруктом.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори