Текіла від мексиканців

Дистильований алкогольний напій з загравшого і очищеного соку агави.

Археологи стверджують, що агава вирощується в Мексиці вже мінімум 9 000 років – «з цією рослиною пов’язана вся історія Мексики, текіла – єдиний продукт, який визначає нас як культуру» – це не тільки слова Кармеліти Роман, а й загальновизнаний факт.

Саме слово tequila має кілька цікавих варіантів походження. На поверхні, звичайно, версія про те, що напій названий на честь корінних жителів Мексики Ticuilas або Tiquilos. Далі версія про походження з їх мови, де текіла означає роботу і зобов’язання – ця версія вже цікавіше. Але робота, запивати текілою, зводиться в результаті до останньої версії: на мові Каскауін це слово означало вулкан. Ні, справа не в п’яному геройстві, просто у народу Каскауін не було слова вулкан – через форми їх називали так само, як жіночі груди.

Існує кілька міфів про текілу … Наприклад, про те, що роблять цей спиртний напій з кактуса. Жодне мексиканське промислове спиртне не виготовляється з кактуса. Дуже часто можна почути, що tequila – це спиртний напій з кактуса. Це груба помилка, яку в основному роблять ті люди, які ще жодного разу не стикалися з цим приголомшливим напоєм. Кактус використовується тільки для приготування деяких фруктових напоїв і салатів. Хоча агава іноді мешкає в тому ж середовищі, що і багато видів кактусів, насправді ця рослина з величезними соковитими листями, яке відноситься до лілій. Хіба існують кактуси з листям в цілих 2-3 метра в діаметрі?

У Мексиці росте 136 різновидів агави, з яких лише блакитну агаву дозволено використовувати для виробництва текіли. Так само одним з поширених міфів про напій tequila є твердження про те, що спиртний напій текіла – це просто напій, який нерозумно ділити на сорти. Насправді це не так і для текіли справедливо таке ж поділ за сортами, як, наприклад, для солодового скотча.

Види tequila розрізняються залежно від рослин і їх місця існування, процесу виробництва напою і навіть компанії-виробника. На кінцевому продукті відбивається все: вік рослин, де і як їх зібрали, способи висушування, способи витримки текіли – від усього цього залежить якість і смак напою. Особливо між сортами blanco і такими видами текіли, як reposado і anejo, існує дивно широке розмаїття смаків.

Звичайно, справжня якісна текіла – продукт промислового виробництва, а не якась там самогонка. А що ж робити, якщо дуже хочеться зварганити пляшечку напою, що відповідає власним уподобанням? Тут вже, як то кажуть, будь-який каприз за ваші гроші.

Як пити текілу:

Більшість любителів текіли досі вважають, що мексиканці п’ють цей напій виключно з сіллю і лаймом. Насправді, це не завжди так, за традицією вони п’ють цей напій в чистому вигляді з високих вузьких чарок з досить товстим дном, які називаються «Кабальітос».

Текіла не повинна бути сильно холодною і дуже теплою.

«Текіла з табаско» – це назва популярного і традиційно мексиканського способу вживання текіли. Для того щоб повторити цей рецепт, нам знадобиться спеціальна стопка з товстим дном. Наливаємо в стакан необхідну кількість текіли і відставляємо його в сторону. Починаємо приготування соусу табаско. Беремо звичайний стакан, наливаємо в нього свіжий сік лимона або лайма і капаємо в нього крапельку соусу табаско – це дуже гострий, перцевий соус, що складається з пекучого червоного перцю, солі і оцтової кислоти, тому при додаванні його в склянку треба бути дуже обережним, інакше ви просто не зможете випити напій. Потім, коли напої приготовлені, беремо чарку з текілою і швидко випиваємо її залпом. І на завершення, трохи згодом, запиваємо текілу заздалегідь приготованим соком з соусом табаско. Це дуже цікавий спосіб, який дозволяє гідно оцінити смак і багатий аромат цього чудового алкогольного напою.

Текіла з сіллю – це легенда, що зійшла з пагорбів Халіско. Не пропустіть це задоволення, адже життя таке швидкоплинне. Текіла з сіллю це найкращі ліки, це саме те, що «лікар прописав». Пити текілу з сіллю – це найпопулярніший спосіб і знає його, напевно, вже кожен любитель алкогольної продукції, але все-таки варто коротко згадати про нього для тих, хто ще не встиг добре ознайомитися з даним алкогольним напоєм. Для початку необхідно покласти невелику кількість солі на тильну сторону долоні біля великого пальця. В іншу руку взяти заздалегідь приготовлену склянку з необхідною кількістю текіли. Потім швидко злизуємо з руки сіль, випиваємо залпом чарку текіли і закушуємо чверткою лайма. Якщо під рукою у Вас раптом не виявилося лайма, не засмучуйтесь, його цілком можна замінити простим лимоном.

Для галасливих компаній в нічних клубах підійде інший не менш оригінальний спосіб вживання текіли під назвою «Текіла-бум». У витягнутій чарці з товстим дном змішуємо 30 мілілітрів тоніка і 30 мілілітрів текіли. Якщо немає тоніка, то його замінюємо на будь-який інший газований напій. Потім накриваємо чарку долонею або серветкою, обережно струшуємо пару разів і вдаряємо об стіл товстим денцем. Після зробленого процесу напій у склянці повинен спіниться. І, нарешті, випиваємо вийшовший коктейль залпом, поки не зійшла піна. Ефект легкого сп’яніння забезпечений вже після першої чарки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори