Тутовка

Міцний алкогольний напій, вироблений в Азербайджані, Карабасі та Вірменії.

Тутівка володіє тонким, витонченим, своєрідним ароматом тутової ягоди і ледь вловимим запахом трав. На смак напій злегка маслянистий з вираженою ноткою деревини. Випитий ковток Тутівки розливається по тілу, даруючи тепло кожному органу. Чудовий післясмак – тривалий, теплий, наповнений ароматом тути і трав.

Спирт для цього напою виготовляють шляхом перегонки (рідше, подвійній) бражки з ягід білого і чорного тута, що надає горілці жовтувато-зелений відтінок і особливий приємний аромат.

Перші відомості про цей напій з’явилися задовго до початку нашої ери, виробництво Тутівка в Вірменії має тисячолітнє коріння. Кожен господар завжди мав свій власний і неповторний секрет приготування цього напою.

Виготовлення напою з ягід тутового дерева схоже з виробництвом коньяку і віскі, подібно до них Тутівка витримується в обпалених бочках. Єдина відмінність полягає в тому, що бочки робляться з тутового дерева. Для цього використовують деревину старих, вже не плодоносних дерев. У зв’язку з цим, Тутівка і надалі залишатиметься досить рідкісним напоєм.

Зібрані в червні (на піку цукристості – не менше 16%) ягоди тутового дерева, направляють спочатку в приймальний бункер, потім на дробарку. Ягоди переробляються в сік на спеціальному пресі. Отриманий сік переливають в емальовані цистерни для бродіння, після чого його переганяють в мідних дистиляційних апаратах.

Продукт перегонки – тутовий спирт (міцність близько 70%) витримується в тутових бочках від одного року до трьох років. Після витримки проводиться купажування тутового спирту з очищеною, пом’якшеною водою; потім напій охолоджується і проходить очистку на спеціальному треступеневому фільтрі.

Таким чином, в процесі виробництва напій проходить триступеневу очистку: 1 етап очищується безпосередньо вода; 2 і 3 етапи – сам напій. Горілку в Вірменії роблять з різних істинно вірменських плодів і фруктів, крім тута, таких як, кизил і абрикос, але Тутівка залишається найпопулярнішим видом з них.

Справжні цінителі міцних витриманих напоїв відразу відзначать, що Тутівка відноситься до категорії преміум і стоїть на одному рівні з такими напоями, як текіла, ром, кальвадос, бренді. Його подають, як правило, в чистому вигляді або з льодом; нерідко пропонують в складі різноманітних коктейлів. Але абсолютно незамінний цей напій як дижестив, після щільної трапези. Вважається, що достатньо однієї чарки цілющого шовковичного напою і ваш шлунок легко переварить навіть самий рясний і щільний обід.

Так що, з солодких ягід тутового дерева (до речі, туту називають “королевою ягід”) виходить не тільки ароматний сік – душаб, яким лікуються від застуди, запалення легенів, ангіни, але ще і дорогоцінний дар – золотистий міцний напій, який повертає здоров’я хворим , молодість старим, лікує рани і веселить серця …

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори