Які бувають вина? Види кріплених вин

Кріплене вино – це алкогольний напій, в якому алкоголь утворюється не природним шляхом, а при додаванні спирту під час або після закінчення процесу бродіння.

Кріплені вина зазвичай містять від 17 до 22% алкоголю і після відкриття зберігаються довше, ніж звичайні столові. Варто відзначити, що якщо спирт додають в вино на початку бродіння, воно виходить солодким, а якщо в кінці – то сухим.

Що стосується типів кріпленого вина, то такі вина можуть бути білими, рожевими і червоними. До видів кріпленого вина відносять портвейн, херес, мадеру, марсалу, вермут, багато десертні і деякі токай вина. Зупинимося на короткій характеристиці чотирьох основних видів кріпленого вина. Кожне з цих вин має своє походження і технологію виробництва.

Херес – це класичне кріплене вино, яке є національним вином Іспанії. Цей напій з білого винограду стали виготовляти дуже давно в провінції Херес-де-ла-Фронтера.

Портвейн – це алкогольний символ Португалії. Винороби почали виробництво цього напою більше трьох сотень років тому в місті Порто. На перших етапах виробництва портвейн витримують в дубових бочках, а потім, залежно від бажаного результату смакових якостей, напій дозріває або знову в бочці, або в пляшці.

Мадера – це ще одне кріплене вино родом з Португалії. Виготовлення цього вина почалося на острові Мадейра, від якого, власне, напій і отримав свою назву. Відмінною рисою цього вина є його карамельно-горіховий присмак.

Марсала – це сицілійське кріплене вино, що виробляється з XVIII століття. Нагадуючи за смаком мадеру, марсала все ж має більшу кількість цукру.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори